Køreteknisk anlæg

Du skal opnå erfaring på køreteknisk anlæg også kaldet glatbane, som noget af det sidste i dit kørekortforløb.

Undervisningen på køreteknisk anlæg sigter mod at give dig viden om de grundlæggende fysiske principper ved bilkørsel. Denne viden skal give dig en forståelse af hvilken betydning det har at tilpasse hastigheden, styringen og bremsningen efter forholdene på vejen.

På køreteknisk anlæg skal du prøve kræfter med følgende manøvrer på både tør og glat vej

Vejgreb og belæsning

Du skal opnå forståelse vedrørende vejgrebets betydning for køretøjets manøvreevne. Du lærer at forstå at vejgrebet er afgørende for enhver manøvre og det påvirkes af forholdene på vejen. Vejgrebet og styreegenskaberne kan ændres ved forkert belæsning, forkert dæktryk, slidte dækmønstre eller defekte støddæmpere. Du skal også lære om brugen af speederen og bremsen og hvor vigtigt det er at tilpasse hastigheden til forholdene på vejen.

Vejgreb og belæsning

Hastighed, centrifugalkraft, bremselængde og vejgrebets udnyttelse

Du skal lære at der er en specifik sammenhæng mellem hastighed, bevægelsesenergi og bremselængde. Bremselængden påvirkes også af bremsekraften, vejgreb, vejens hældning og stærk vind. Derudover skal du lære om centrifugalkraftens rolle ved svingkørsel og du skal lære at hastigheden skal reduceres på glat vej sammenlignet med normal vej.

Hindringer på vejen og slalomkørsel

Du skal opnå færdigheder i at reagere korrekt over for uventede forhindringer på vejen, når standsning ikke er muligt. Dette indebærer både undvigelse og bremse- og styremanøvrer. Derudover skal du lære at tilpasse din hastighed på glat vej i forhold til normal vej.

Genvindelse af vejgreb efter udskridning

Du skal lære at hastigheden er afgørende for, om du kan udføre en manøvre indenfor en specifik vognbane i et vejsving. Derudover skal du lære at reagere korrekt for at genoprette vejgrebet hvis bilen har foretaget for eksempel baghjuls- eller forhjulsudskridning og dertil lære at få bilen på rette kurs efter udskridning på glat vej.

Lær at bevare herredømmet efter kørsel ud over høj vejkant

Du skal lære at handle korrekt efter at have kørt ud over en høj kant på vejen og så skal du lære at føre bilen tilbage på vejen hvis det sker.

Skal du tage kørekort til bil i Farum?

Kom til gratis introaften den 25. 07. 2024 kl. 17:00. Vores lovpakke til bil inkluderer naturligvis glatbanekørsel og koster kun 12.999 Kr. Læs mere om kørekort til bil i Farum.